shape
shape

Disleksi

Disleksi

Disleksi

Disleksi İçin Hızlı Okuma

Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından biridir ve asıl sorunları hafıza ve dil ile ilgilidir. Disleksi olan kişiler, genellikle her şeyi unuturlar ve dil ile ilgili derslerde zorluk çekerler. Bazıları okul döneminde hızlı konuşabilir ve bu nedenle yeterince dikkate alınmazlar. Normal bir insan, okuma, yazma ve anlama gibi eylemler için beyninin sol ön lobunu kullanır; ancak disleksi olan kişiler bu lobu kullanmakta zorluk yaşarlar.

Günümüzde, disleksi olan kişilerin sayısal zekası genellikle çok yüksektir. Matematik ve fizik derslerini severken, sözel konularda zorlanabilirler. Sözel zekaları düşük veya geri değildir; aksine, hayal güçleri genellikle normal bir insanın hayal gücünün en az iki katıdır. Disleksi olan kişilerin en büyük düşmanı kitaplardır; bazıları bir kitabı anlamak için aynı kitabı 5-6 kere okumak zorunda kalabilir. Disleksi olan bireyler genellikle üstün zekalıdır ve bazıları dahidir. Albert Einstein, Walt Disney, Leonardo Da Vinci ve Bill Gates gibi ünlü isimler de disleksiye sahipti. [Kaynak belirtilmeli]

Disleksi ile ilgili ilk bulgular, 1896 yılında İngiliz doktor W. Pringle Morgan tarafından elde edildi ve British Medical Journal'da yayımlandı. Morgan, makalesinde, 14 yaşındaki Percy adındaki bir erkek çocuğunun akıllı ve zeki olduğunu, ancak okuyamadığını belirtti. O dönemde, disleksinin görme sistemiyle ilgili olduğu düşünülüyordu, çünkü disleksinin en belirgin özelliklerinden biri harflerin ve kelimelerin karıştırılması ve tersten algılanmasıydı. Bu nedenle göz eğitimleri yapılıyordu. Daha sonra yapılan çalışmalar, disleksinin görmeyle ilgili bir bozukluk olmadığını, dil sistemiyle ilgili bir bozukluk olduğunu ortaya koydu. Bugün, göz eğitiminin disleksiyle başa çıkmada etkili olmadığı kabul edilmektedir.

Temel olarak, disleksi, okuma, heceleme ve yazma güçlüğü çekmektir. Bu eğitim grubunun içeriğinde, disleksi rahatsızlığı olan öğrenciler için kelimeleri ve harfleri ayırt edebilecekleri egzersizler, diğer eğitim gruplarına göre daha fazladır. Bu eğitim grubuna katılan öğrenciler, okuma güçlüğünü azaltarak daha rahat okuyabilirler.

Faydaları Nelerdir?

  • Okuma Hızı ve Anlama Oranı Ortalama 4 Kat Artar.

  • Okuma Keyfini Artıtır.

  • Kelime Dağarcığını Geliştirir.

  • Zaman Yönetimi Becerisi Sağlar.

  • Dikkat, Odaklanma ve Konsantrasyonu artırır.